Ett söndagspyssel

Dagens söndagspyssel blev en ask. Först tager man ett rutigt papper och planerar sin ask. Här behövs alla de små grå hjärncellerna för att måtten skall bli på millimetern rätt.

Efter att man planerat och räknat gräver man fram det man behöver - 2 millimeter tjock syrafri kartong, lim, en mattkniv och nånting schysst att klä asken med (både utvändigt och invändigt). Dessutom behöver man en linjal. Den gröna mattan som jag har där är inte obligatorisk, men helt praktisk om man inte vill skära i bordsytan.

Man skär ut kartongen och gör sitt allra allra bästa för att få millimetrarna rätt. Sen ritar man ut alla måtten på kartongen.

När man är färdig med det tar man det som man skall klä asken invändigt med. Här har jag använt ett tyg som jag strök fast på lite magic paper för att kunna limma det bättre. Det skulle antagligen också gå med typ paketpapper. Detta limmar man fast på kartongen (helst på den sida som man inte ritat ut måtten på.)

Efter att hela härligheten fått torka en stund under en tyngd skär man bort hörnen och överloppstyget, och gör veck i kartongen längs med linjerna med mattkniven så att man kan vika ihop asken. Här får man skära lite försiktigt - bara så pass mycket att man kan vika upp sidorna, inte så mycket att det går igenom... 

 Sen gäller det att bestämma sig för hur utsidan av asken skall se ut. Jag hade en affisch från Art goes kapakka från 2008 som jag använde. Klipp en bit som är ungefär 2cm större än kartongbiten så att det blir "sömsmån" på alla kanter.

Efter detta tejpar man ihop askens sidor med målartejp. I det här skedet lönar det sig att kolla att asken och locket går in i varandra, om det inte gör det kan man lika bra slänga allt i roskisen och försöka på nytt en annan dag. I mitt fall såg det lovande ut, så då är det bara att pensla lim på omslagspappret och klä asken utvändigt.


Och sen, så småningom, blev det färdigt. Nu skall det bara torka (bäst att hålla locket på så undredelen inte har plats att förstora sig) och sen är den klar för användning!Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

sökes: bordsben

Sticka strumpor med Magic Loop