Sova i stor säng

Tydligen verkar det vara vår juttu att göra stora barnrelaterade förändringar på semestern - är det inte sömnskola så är det bort med tutten, eller som nu, bort med spjälsängen.

Vi ville flytta lille B till en ny "stor" säng i god tid innan lillbebisen kommer och tar över spjälsängen. På mellandagarna åkte vi alla till Ikea och han fick provligga i den vi på förhand sett ut och han älskade att ligga och gosa under täcket i butiken. Iof no news där - han kryper gärna ner under ett täcke var som helst och meddelar att han vilar lite...

Nästa dag byggde vi ihop sängen och lät honom vara med och bädda med nya lakan. Samtidigt fick han en egen dyna för första gången.

Spjälsängen lämnade vi kvar och när det blir sovdags får han välja var han vill sova. De första dagarna valde han nya sängen till dagssömnen men spjälsängen på natten, men snart lockade nya dynan mer än gamla sängen också på natten, och nu, efter ungefär en vecka, meddelar han redan i matbordet att "sova nya sängen".

Det jag var mest rädd för - att han skulle börja klättra ut och in och nattningarna skulle ta en evighet och han skulle ränna omkring på nätterna - visade sig inte vara något problem alls. Han har antingen inte fattat att han inte kommer ur den själv (men han klättrar överhuvudtaget väldigt lite) eller så har han inget intresse av det, för nattningen går om möjligt ännu snabbare nu, och på natten vaknar han inte nu heller. Vi har alltid varit superstränga med nattningen, och som resultat har han oftast somnat jätte snällt och snabbt mem nu går det ännu bättre, också på dagarna som ibland varit problematiska. Kanske nya sängen är så spännande att han helt enkelt gärna ligger i den? Det är svårt att säga, men jag hoppas innerligt att jag inte jinxar det genom att skriva det här!

Summa summarum -som det ser ut nu gick det enklare än jag trodde att byta till stor säng. Det känns skönt att veta att han kan sova utan spjälsäng, i nödfall på någon resa eller motsv. kan han säkert också efter den här förändringen sova på en madrass på golvet och då skulle man slippa släpa på resesängen...

Kommentarer

 1. Det är ju jätte bra! Huvudena nattningsritualer har ni, säger ni bara god natt och går ut? Dagssömnen har gått bra en tid nu för oss och när vi försökte effektivera kvällssömnen / nattningen så hämnades det på dagssömnen. Blää

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurudana, tack autocorrect.

   Radera
 2. Jo, jag är mycket positivt överraskad av hur bra det gått hittills! Vi läser en bok och dricker kvällsmjölk, sen borstar vi tänderna och sen sjunger en av oss en sång i mörkt rum innan vi stoppar om honom och säger natinati och går ut. Sen hör man att han ligger och pratar för sig själv innan han somnar själv. Med jämna mellanrum (typ varannan månad) testar han om det går att få extra uppmärksamhet och då hamnar vi i nån dålig cykel då han gastar "täcke på, täcke på!", "mamma snyta!", "komma famnen!" eller motsv för att vi ska komma dit och man får hålla på springa där av och an i en timme. När vi tröttnar på det blir det kurinpalautus i några dagar då vi bara går in med typ 7 eller 10min mellanrum oberoende av hur han gastar tills han somnar själv.då tar det oftast en kväll eller två och sen är vi back to normal igen :)

  SvaraRadera
 3. Oj, hoppas vi också får det att rulla sådär bra. Isla har inte varit hård på att klättra tidigare, men med nya sängen fattade hon direkt hur hon skulle göra. Vår nattning gick (innan tuttavvänjning) tidigare så bra, vi läste just en bok, sjöng en sång o så nati nati. Nu är vi nog inne i en ond cirkel som jag inte riktigt vet hur vi ska ta oss ur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag läste att ni hade lite mer otur med introduceringen av stora sängen :( Kämpa på, hoppas det blir bättre snart!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sticka strumpor med Magic Loop

Hej då tutten!