Husfruns hemligheter

Två barn är sannerligen mer än ett och ibland tänker jag på att en borde ha passat på och skrivit typ en doktorsavhandling då en var hemma med bara ett barn, för jämfört med det här så var det semester. Men man får ta det som det kommer, skippa alla (alla!) stora planer och förväntningar på dagen och vara glad om man hinner med något extra istället. Mina bästa tumregler är de här:
1. Allt som är gott är bra för magen och mår mamma bra mår alla bra
Hence - hur mycket godis och cokis och kex och kakor som helst är tillåtet och tisdagens jogatimme är helig.
2. Ta in betald hjälp med så mycket som möjligt.
Lätt för mig att säga förstås när vi är lyckligt lottade och har råd med det, men att låta någon annan klippa häcken är värt 1000ggr mer i gemensam tid än det kostar att låta göra det.
Sen kan man fuska mellan varven - städerskan kommer varannan vecka och däremellan fuskstädar jag med helt huippuga dammdukar


3. Sov
Sov så fort det ges ett tillfälle. Den här regeln är jag själv dålig på. För att blunda för oredan/candycrush/juristens läslampa i sängen har jag en sovmask. Den har små kulor inne i sig och när jag sätter den på blir det bäckmörkt och det känns som att alla arga rynkor mellan ögonbrynen slätas ut och man somnast på ett kick. Perfetto!


4. Skippa butiksresan
Förra hösten då vi båda jobbade kom vi in i en bra rutin med att veckohandla. Det funkar utmärkt, men tar ganska länge och den tiden på veckoslutet använder man gärna till annat. Enter Kauppahalli24.fi! All mat hem till dörren och ingen tid i butiken. (Fasst ibland åker en av oss iallfall - bara för att det kan var a så skömt med en timme utan barn...)

5. Program
Näst efter blodsockerfall är uttråkan det största problemet.  Så jag försöker ha en plan i bakhuvudet hela tiden om vad vi kunde göra när lekarna tar slut nästa gång. Igår drog jag fram en rulle washitejp och lät två-åringen tejpa vad som helst. Han var nöjd i en värdefull halvtimme medan jag lagade mat och när han lagt sig var det inte så stort jobb att skala bort washitejpen från soffan. Diska är ett annat bra tidsfördriv och baka är alltid bra - det går dessutom ihop med punkt 1.

6. Stäng dörren och blunda för oredan
Jag tycker inte alls som sand i tamburen, legoklossar på mattan, smulor på köksbänken, ofräscha badrum, ytterkläder på golvet, tvättberg på badrumsgolvet, fulla bioroskisar och obäddade sängar. Men jag tycker desto mer om att man kan stänga dörren till alla dessa rum och ta tag i problemet om en stund sen när det finns ork och möjlighet. Och när kvällen kommerär det på något sätt terapeutiskt att gnugga diskbänken riktigt ren så man kan börja nästa dag från början igen.

Kommentarer

 1. Jag har kommit till ganska samma insikter som du! Förutom ettan då, jag sockerstrejkar nämligen. Men det går inte så bra, heh. Angående punkt 5, kanske vi borde ta en playdejt någon dag?

  SvaraRadera
 2. Jag har spenderat mycket tid på öppna dagiset med mina barn. Där får man själv dricka lite kaffe och prata med vuxna medan barnen leker. Ledarna där kanske håller babyn en stund och så kan man leka lite med den äldre i stället. Tror jag aldrig orkat vara hemma så här länge med två barn om inte detta andhål funnits. Dessutom hålls hemmet städigare om man äter och leker på annat håll :)

  SvaraRadera
 3. Hanna - playdate skulle vara kul!
  Erica - vi är också på öppna dagiset ibland, oftast då det regnar så mycket att jag inte vill föra B till parken...

  SvaraRadera
 4. Tror jag har sett dig på öppna dagiset, för om jag har förstått rätt så bor vi i samma stad. Kanske vi ses där någon gång :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sticka strumpor med Magic Loop