England vs Malta

Ända sedan vi började leka med tanken på att flytta till London har juristen talat om att han gärna skulle gå se på fotboll när vi är här, så när flytten sen blev av så var det en självklar grej att vi såklart skall gå på match.

Så, på lördag åkte vi till Wembley Stadium för att se England spela mot Malta i VM-kvalificeringsmatcherna. Det här var den första fotbollsmatchen jag såg live, och det var nog en roligare upplevelse att se den här med dryga 80 000 andra åskådare än att se någon ligamatch i Finland... Likheter med större idrottsevenemang i Finland fanns det såklart - det var hot dogs och halsdukar och skjortor och ljummen öl i plaststop och hejaramsor, men det var också God save the Queen och fotbollsspelare jag bara sett på TV och såklart det allra bästa sällskapet (dessutom första gången vi gjorde något på tumis här!)
När alla 80 000 sen skulle hem från stadion blev vi förvånade över hur bra det fungerade. Vi hade visserligen superbra platser så vi kom väldigt snabbt ut från stadion, men sen skulle ju ungefär 40 000 av alla åskådare med samma metrotåg hemåt som vi, så gångvägen som var rätt fullsatt redan på väg till matchen var nu sgs en människoparkering. Säkerhetsvakterna hade fållor som man blev slussad emellan och så släpptes man alltid en bit framåt mot metrostationen tills man kom in på tåget som åkte omedelbart, och en halv minut senare kom nästa tåg. Med finska ögon sett var ändå det mest remarkabla att alla väntade hur tålmodigt som helst och ingen trängdes eller buffades. Det ovana i situationen förstärktes ännu av att säkerhetsvakterna spelade WMCA i sina megafoner så att alla skulle hållas upptagna med att dansa istället för att bli otåliga på att de måste vänta några minuter. Jag är milt sagt tveksam till att det skulle ha gått lika lugnt till i motsvarande situation i Finland.


Och matchresultatet då? England vann 2-0, så all is good.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sticka strumpor med Magic Loop

sökes: bordsben