Syskonen

Den senaste tiden är det som om barnens relation till varandra skulle ha förändrats. Plötsligt har de egna som skämt sinsemellan, söker varandras sällskap och leker tillsammans utan att man behöver vara med och vakta att de inte gör varandra illa.


Förutom åldern (B är nu 3år 10mån och J är 17mån) tror jag mycket har att göra med att J har börjat prata. Det kommer en hel massa ord nu och iom det är ord man förstår så kan barnen äntligen kommunicera sinsemellan. Hon pratar på och han "översätter" vad hon säger och är hennes tolk och skiner som solen då han lyckas tolka rätt vad det är hon vill eller vill ha. Dessutom har J utvecklats motoriskt och förstör inte omedelbart allting som B har byggt med legoklossarna eller i sandlådan, så det uppmuntrar också honom till att ta henne med i leken när hon inte är en fullständig godzilla hela tiden. Plus att hon ju nu är så stor att man inte mera behöver hålla henne med silkesvantar hela tiden, utan hon klarar av att hänga med i hans lekar för det mesta.


Just nu är det relativt smooth sailing med de här två fina - de går hand i hand och sätter sig bredvid varann och läser samma bok och gör saker tillsammans. Ännu är det såklart ganska korta stunder det gäller, och den ömsesidiga frustrationen är aldrig långt borta (att det kan vara svårt att dela!) men vi berömmer och diskuterar och funderar och tar ca en miljon bilder på ett litet ögonblick då de åker rutschbana tillsammans eller debatterar över vad de skall sjunga från sångboken.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sticka strumpor med Magic Loop