45-års jubileum

På lördagen var årsdagen för Berlinmuren, 45 år har det gått sen natten mellan 12 och 13 augusti då taggtråden sattes upp och diket mellan Väst- och Östberlin grävdes. 3 dagar senare började själva murbygget.

Det här firas ju inte direkt med pompa och ståt eftersom tyskarna och Berlinarna i synnerhet fortfarande går runt med extremt dåligt samvete över det som skedde och alla känner sig mer eller mindre delskyldiga. (Vi hade en ganska intressant diskussion om det här i kursen – hur många generationer skall egentligen bära omkring på det? Hur länge ”förväntas” de ha dåligt samvete?)

Nåjå. Jag uppmärksammade ändå det hela med att besöka Checkpoint Charlie och den nyinvigda utställningen om muren där samt genom att kolla in Topographie des Terrors, en utställning längs det som finns kvar av muren som belyser det som skedde. Mycket upplysande men det blir så mycket att ta in så tillslut är det intressantare att betrakta skräniga amerikaner med ”you are leaving the american sector”-t-skjortor. Hela Checkpoint Charlie-museet börjar annars också kännas hopplöst omodernt– tiden för museer med maskinskrivna infoskyltar är helt enkelt slut…

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hej då tutten!

Ett veckoslut på landet